Baghy – Székely nap Szegeden

2009 óta, minden évben megünnepeljük Baghy Gyula születésének évfordulóját.  2013-ban Székely Tiborról is megemlékeztünk. Ismét Magyarország második legnagyobb eszperantó gyűjteményét magába foglaló Somogyi Könyvtárt választottuk a rendezvény helyszínéül, ahol előadásokat tartottunk, filmet vetítettünk és megnéztük az eszperantó gyűjteményt.

Meghívott vendégeink és előadóink az ország minden tájáról és még határon túlról is érkeztek. Tiszteletüket tették Délvidékről és Erdélyből is.

A Somogyi Könyvtár olvasótermében Ferenczi Ildikó köszöntötte a megjelenteket, majd könyvbemutatót tartott Nagy Katalin könyvtáros az eszperantó gyűjtemény felelőse. Ezt követően Székely Tibor özvegye, Erzsike szívből szóló előadását csodálhattuk.  A könyvtár különtermében közel 3 órás program következett. A Baghy Gyula Társaság képviseletében Baksa Józsefet hallhattuk, valamint Pejin Attila történész, muzeológus a Zenta Városi Múzeum igazgatója tartott előadást Székely Tibor munkásságából. A múzeumnak adományozott Székely Tibor emléktárgyak történetével kapcsolatban bővült az ismeretanyagunk.

Ebéd közben kellemes, kötetlen beszélgetés folyt, az előadásokkal kapcsolatos kérdésekre kaptunk választ. Megterveztük a jövőre vonatkozó programjainkat és azok téma körét.

Egy rövid városnézést követően elsétáltunk Baghy Gyula szülőházához, emléktáblájánál elhelyeztük koszorúinkat, így emlékezve eszperantista barátunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük