Felvidék Nyitra: Eszperantó Világkongresszus

Egyesületünk 2016. 07. 23-30. között a részt vett a legnagyobb hagyományokkal rendelkező nemzetközi eszperantó találkozón, a 101. nyitrai Eszperantó Világkongresszuson. A rendezvényen a kongresszusok résztvevőit mindig gazdag programok várják, a szakprogramokon kívül kulturális és egyéb szabadidős programokban való részvételre is van lehetőség. Ez alkalommal a kongresszus résztvevői 17 (párhuzamosan futó) különböző témájú 30 perces előadás közül választhatták ki, számukra legérdekesebbeket. A Nemzetközi Kongresszusi Egyetem (IKU) keretében pedig kilenc előadás hangzott el különböző témakörökben, mint a nyelvészet, asztrobiológia, gyógyászat, történelem, oktatás, csillagászat, összehasonlító néprajz. A kongresszus fő témája a Társadalmi igazságosság – nyelvi igazságosság volt. Emellett kiemelt hangsúlyt fektettek a szervező ország sajátosságaira. Bemutatták Szlovákiát, valamint előadások voltak a szláv interlingvisztikáról is.

A Tanuló napja programpontban az Eszperantista Pedagógusok Nemzetközi Szövetsége adott tájékoztatást a nyelvoktatás helyzetéről és fejlesztéséről. A program lehetőséget adott arra is, hogy a kongresszusi résztvevőknek szervezett formában (is), rövid tanfolyamokon módjuk legyen gyakorolni és fejleszteni nyelvtudásukat.

Egy eszperantó világkongresszus nem csak egyéneknek, hanem egyesületünkhöz hasonló eszperantó szervezeteknek is lehetőséget ad kötelezettségeik teljesítésére (mint közgyűlés, tájékoztatás, vélemények meghallgatása stb.), illetve tájékozódásra más hasonló szervezetek tevékenységeiről. A kongresszusi héten nagyon sok ilyen célokat szolgáló rendezvényre került sor. Ezek részletesebb ismertetésére kitérni azonban itt nincs mód.

Fontos megemlíteni továbbá a kulturális, szórakoztató és kapcsolatteremtő rendezvényeket is, melyeken nemzetközi kórus és eszperantista együttesek koncertjeit, színházi előadásokat látogathattak meg a résztvevők, valamint filmeket nézhettek meg és eszperantista szerzők műveivel találkozhattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük